Geert Heideman | Associate lector

Hoogwaardig hergebruik van elastomeren: grondstoffen uit oude autobanden

Wereldwijd komen ieder jaar 800 miljoen autobanden in de  afvalstroom terecht, met een verwachte jaarlijkse groei van ongeveer 2%. In 1978 werd er al op gewezen, dat ‘doordat de autobanden steeds complexer worden en een langere levensduur krijgen, banden steeds minder recyclebaar worden.’  Daarnaast worden de grondstoffen schaarser en duurder. Hierdoor ontstaat een groeiende belangstelling naar de mogelijkheden voor hergebruik van autobandenrubber, als autobanden, als uitgangsmateriaal voor andere rubber producten, of als feedstock voor verbrandingsprocessen waarmee bruikbare elementaire grondstoffen zoals olie, gas en roet verkregen worden.

De verbrandingsprocessen waarin alleen energie verkregen wordt, werd in het verleden het meest toegepast, maar is vanuit milieutechnisch oogpunt het minst gunstige proces. In een devulcanisatieproces blijven de eigenschappen van het rubber zoveel behouden en is, afgezien van direct hergebruik van de banden zelf, de meest gunstige variant. In samenwerking met de Universiteit Twente werkt Windesheim aan een onderzoek dat zich focust op de opschaling en optimalisatie van het continu-devulcanisatieproces.

Geert Heideman
Geert Heideman volgde zijn academische opleiding Chemische Technologie aan de Universiteit Twente te Enschede en studeerde af in 1999.  Van 2000 tot 2004 werkte hij op de Universiteit Twente (Faculteit Chemische Technologie) in de groep Elastomer Technology and Engineering. Hij begon in 2004 als Technical Service Chemist bij Acheson B.V. (National Starch & Chemicals, ICI group; in 2008 overgenomen door Henkel) in Scheemda, NL. Als Research Chemist was hij in 2006-2007 verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het testen van nieuwe producten voor de Aluminum Diecasting en Forging industrie in Europa.

In de jaren daarna werd hij Supervisor Product Development. Sinds 2012 werkt hij als associate lector binnen het Lectoraat Kunststoftechnologie van de Hogeschool Windesheim in Zwolle. In deze functie werkt hij aan praktijkgericht onderzoek en onderwijsontwikkeling op gebied van onder andere Recycling en 3D printen. Sinds een aantal jaren is hij ook vicevoorzitter van de Vereniging van Kunststof- en Rubber Technologen in Nederland (VKRT) als vertegenwoordiger van de kennisinstellingen en bestuurslid van het Polyplasticum.

Locatie

Nationaal Kunststof Congres
Rabo Theater De Meenthe in Steenwijk
Stationsplein 1
8331 GM Steenwijk

Contact

Geurt Wolsink
06 53 17 82 24