Geurt Wolsink | oprichter

Kunststofmanifestatie aan de basis van PolyPlasticum

Aan de basis van het PolyPlasticum stond  in 1988 een grote kunststof manifestatie in Steenwijk. Realisering is mede mogelijk gemaakt  door een financiële bijdrage van de toenmalige gemeente Steenwijk, Dyka B.V., Kornelis Caps & Closures B.V. (v/h  Kornelis Kunsthars Producten Industrie B.V.) en Beutech Kunststof en Bewerking B.V. Eén van de doelstellingen was ‘het vergroten van het bewustzijn over de  effecten van plastic  voor de samenleving’.  ‘Wat een vooruitziende blik’, zegt Geurt Wolsink, de enige nog in leven zijnde initiatiefnemer en nog altijd als bestuurslid betrokken en bij het PolyPlasticum.

Wolsink geeft aan, dat hij en zijn overleden mede initiatiefnemers Wiebren Kornelis en Jan Vloedbeld (Dyka), ook het plan hadden om oude bakeliet/ureum producten op niet-commerciële basis te produceren, o.a. het jaren 50 KLM- servies. ‘We zijn er in die periode niet in gelaagd een geschikte locatie te vinden. Na het overlijden van Wiebren Kornelis hebben we in  2000 de draad weer opgepakt en toen is Gerard Ardesch onze gelederen komen versterken.’ Enige tijd later kwam het publieke gedeelte van het voormalige postkantoor aan het Stationsplein in Steenwijk beschikbaar. En vooral dankzij de financiële bijdrage van het ‘Leader + programma’ waren de noodzakelijke investering realiseerbaar.

In 2003 is het PolyPlasticum  door de Commissaris van de Koningin feestelijk geopend en in 2008 was het PolyPlasticum medeorganisator van het Nationaal Kunststof Congres in Steenwijk. De exploitatie was in Steenwijk niet langer verantwoord en daarom is het PolyPlasticum verhuisd naar het Lectoraat Kunststoftechnologie van de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Sinds 2013 is het gevestigd in het Polymer Science Park in Zwolle.

Locatie

Nationaal Kunststof Congres
Rabo Theater De Meenthe in Steenwijk
Stationsplein 1
8331 GM Steenwijk

Contact

Geurt Wolsink
06 53 17 82 24